Τι είναι το UPS;
Το UPS προέρχεται από τα αρχικά Uninterruptible Power Supply δηλαδή Αδιάλειπτη Παροχή Ενέργειας.
Είναι μια συσκευή που παρέχει ηλεκτρική ενέργεια σε περίπτωση διακοπής ρεύματος και χρησιμοποιείται σε συσκευές ή εγκαταστάσεις όπου η απότομη διακοπή ρεύματος μπορεί να προκαλέσει απώλεια δεδομένων, καταστροφή συστημάτων ή άλλες βλάβες.
Συστήματα UPS: Πως μπορούν να προστατέψουν τον εξοπλισμό σας;
Προστατεύουν τις συνδεδεμένες σε αυτά συσκευές ή μηχανήματα από τα εξής προβλήματα:
1. Διακοπή Ρεύματος: Ενδέχεται να προκαλέσει βλάβες στον εξοπλισμό. Με τη χρήση UPS η συσκευή ή η εγκατάσταση συνεχίζει της λειτουργία της χωρίς να πραγματοποιηθεί κάποια παύση.
2. Στιγμιαία χαμηλή τάση: Ενδέχεται να προκαλέσει απώλεια δεδομένων σε υπολογιστές και τρεμόπαιγμα του φωτισμού, εδώ το UPS παρέχει τη σωστή ηλεκτρική ενέργεια ρυθμίζοντας την τάση.
3. Στιγμιαία υψηλή τάση: Μπορεί να προκαλέσει φθορά και ζημιές στον ηλεκτρονικό εξοπλισμό ή ακόμα και σε όλη την εγκατάσταση. Εδώ επίσης το UPS παρέχει τη σωστή ηλεκτρική ενέργεια ρυθμίζοντας την τάση.
4. Σταθερά χαμηλή τάση: Η χαμηλή τάση μπορεί να οδηγήσει σε δυσλειτουργίες ή υπερθέρμανση κάποιων συσκευών προκαλώντας φθορές. Το UPS λειτουργεί προστατευτικά διορθώνοντας την τάση.
5. Σταθερά υψηλή τάση: Η υψηλή τάση ηλεκτρικού ρεύματος ενδέχεται να προκαλέσει ζημιές σε ηλεκτρονικό εξοπλισμό ή να καταστρέψει τους λαμπτήρες. Εδώ επίσης το UPS λειτουργεί προστατευτικά διορθώνοντας την τάση.
Μερικές εφαρμογές των συστημάτων αδιάλειπτης τροφοδοσίας είναι στους υπολογιστές, στα κέντρα δεδομένων, στις τηλεπικοινωνίες, στις τράπεζες, στα νοσοκομεία , στα εργοστάσια, στο στρατό, στη ναυτιλία, στα γήπεδα, αλλά και όπου υπάρχει η ανάγκη για αδιάλειπτη τροφοδοσία.
Πώς να επιλέξετε ένα σύστημα UPS;
Ανάλογα με τις απαιτήσεις κάθε συσκευής πρέπει να επιλέγεται και UPS ανάλογης ισχύος και χαρακτηριστικών. Η επιλογή εξαρτάται από έναν αριθμό παραγόντων, μεταξύ των οποίων:
1.Το είδος της εφαρμογής (π.χ. οικιακή χρήση, βιομηχανική χρήση, Η/Υ, Υποδομές Data Centers κλπ.).
2. Το πλήθος, το είδος και η κρισιμότητα των φορτίων της εγκατάστασης.
3. Η αυτονομία του συστήματος που απαιτείται σε περίπτωση διακοπής ρεύματος.
4. H ζητούμενη απόδοση του συστήματος και τα ευρύτερα τεχνικά χαρακτηριστικά που απαιτούνται.